Monday, May 11, 2009

Home » , , , , , » Temuduga Di Unikl MIAT @ Interview

Temuduga Di Unikl MIAT @ Interview


Seperti yang anda semua maklum dengan tajuk diatas, pada pos kali ini aku nak berkongsi pengalaman temuduga aku dengan anda semua. Buat pengetahuan anda semua sekalian, aku merupakan pelajar lepasan SPM 2008 di SM Teknik Kuala Lumpur (proud to be X-TiKL). So disebabkan result SPM yang tidak memuaskan (4a sahaja...), ayah aku yang cukup risau dengan masa depan aku, memohon pelbagai-bagai tempat bagi memastikan aku dapat menyambung pelajaran ke menara gading. Setakat ini apa yang ayah aku mohon ialah ALAM, Unikl MIAT, Politeknik dan Maktab Perguruan (UPU aku apply sendiri(dapat uitm kos elektrik kuasa)/Matrik aku tak mohon). Hanya 3 tempat sahaja yang meminta aku pergi temuduga iaitu Unikl MIAT, Maktab dan Politeknik.


So aku mula dengan interview di Unikl MIAT, Sepang. Hari aku ditemudugabersamaan pada hari abang saudara aku melangsungkan perkahwinan iaitu pada hari sabtu. Time itu aku tinggal di kampung aku. Pada seawal pukul 5.30 pagi, aku sudah bangun untuk mandi dan terus menunaikan solat. Selepas itu, aku mengambil helaian kertas di beg dan aku terus membacanya. Hehehe... buat pengetahuan anda semua, apa yang terkandung di dalam kertas itu ialah mengenai pengalaman orang-orang yang sudah ditemuduga oleh Unik MIAT. Hahaha... aku cari kat internet. Jadi, aku tak beberapa risau apabila ditemuduga oleh panel-panel di sana. Apa yang merunsingkan aku ialah kepetahan aku dalam berbahasa english. Adoi... Risau gak lah... Tapi takpe... Sekarang ini yang penting ialah selepas sahaja aku dah kena temuduga, aku nak makan-makan sepuasnya di kenduri kahwin abang saudara aku. Kehkehkeh...

Aku terus to the straight point. Malas nak cerita panjang-panjang. Takut nanti anda semua berasa bosan. Kepada sesiapa yang membaca pos ini dan bakal ditemuduga oleh Unikl MIAT, perkara pertama yang penting ialah memakai pakaian formal. Pakai tali leher, jangan tak pakai. Pakai baju kemeja(digalakkan memakan baju kemeja putih), seluar slack hitam, dan kasut kulit hitam. Jangan pandang remeh perkara ini. Sebab panel di sana akan menilai cara pemakaian anda dan juga merupakan salah satu kriteria untuk anda melanjutkan pelajaran di sana. Sebelum anda ditemu duga, anda akan menduduki ujian bertulis. 50 soalan 30 minit. Hahaha... Tak tahu lah nak kata soalan susah ke tak. Bagi aku soalan dia boleh juga dikategorikan level universiti. Dan lagi satu, tidak boleh menggunakan kalkulator. Hahaha...

Antara-antara soalan yang mungkin ditanya(buat pengetahuan anda semua, soalan mungkin berbeza mengikut panel masing-masing):- 
 
  1. Latar belakang keluarga.
  2. Pekerjaan ibu bapa.
  3. Keputusan SPM.
  4. Jawatan-jawatan di sekolah.
  5. Kenapa anda mesti dipilih untuk melanjutkan pelajaran di sana/ kelebihan anda.
  6. 4 konsep pesawat boleh terbang diudara.
  7. Soalan-soalan yang berkaitan dengan kos yang anda pilih. Contoh: Aircraft Maintanence (Avionics). Berkemungkinan panel-panel akan bertanya apa itu Avionics.
  8. Soalan-soalan mengenai pesawat. Contoh: Bahagian utama pesawat
  9. Soalan-soalan yang dirasakan berkaitan.
  10. Akhir sekali, panel akan bertanya kepada anda sekiranya anda mempunyai soalan( Jadi anda seharunya menyediakan soalan. Ini mungkin akan meningkatkan peratus anda untuk diterima masuk ke sana).
 
Lupa pula nak beritahu. Semua temuduga akan dijalankan dalam bahasa english (Hahaha... Aku ada campur-campur sdikit) dan jangan risau... Tidak semua soalan diatas akan diajukan kepada anda.

Diharap pos ini dapat meberi manfaat kepada sesiapa yang bakal ditemuduga di Unikl MIAT.



Comments
12 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

12 orang sudi meluangkan masa...:

  1. Wahhh ...

    Gdluck tau~

    Ada rezeki jd junior saya..wink2~ :)))

    ReplyDelete
  2. Terima kasih akak... Harap-harap dapat lah. Boleh lah jadi junior kak Dania...

    ReplyDelete
  3. eh...
    ko ni...
    da la jd junior aku kt tikl..

    nk jd junior aku kt MIAT gak..

    papehal..
    gud luck la bro..

    ReplyDelete
  4. Uih...! Sape ni... Banyak senior kat tikl... apa-apa pun tq...

    ReplyDelete
  5. tq 4 your infrmation about miat intrview...i hope,i can see u at miat cllge..hehe..

    ReplyDelete
  6. interview miat
    19 april
    apa yang unikl
    nak time interview tu
    ko detailkan soalan dia.....
    -------------------------------
    please do contact me at facebook
    lebai_macho18@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. aku nak tau satu jer, kalo result matrik, braper syrat dia, n muet kena band braper..

    ReplyDelete
  8. salam bro... tq la info ni.. sok sy ada interview at MIAT.. cuak woo..
    1st time intrview..

    ReplyDelete
  9. salam,saya ada interview 19 april hari selasa. sesungguhnya saya amat takot!! T_T

    ReplyDelete
  10. tehee...da takot lak aiy ptut ke pergi huwaa

    ReplyDelete
  11. terima kasih kepada semua kerana sudi komen....

    ReplyDelete
  12. hmm. soalan bertulis yg 50 soalan tu psal ape yek?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...